Het begon in 2020. Ik zocht iedere week naar een andere achtergrondfoto voor mijn laptop. De foto projecteerde ik voor de leerlingen op het digibord. Aan de hand van de foto ging ik met hen in gesprek over de circulaire economie en hun rol als consument. Om zo de leerlingen bewust te maken van het belang van duurzaam leven en mogelijk het gedrag te beïnvloeden. Juist omdat zij er in hun werkzame leven mee te maken krijgen.

Na een jaar praten over duurzame economie met leerlingen merk ik een positief effect. De leerlingen gaan het belang zien, ze zijn er in gedachten al meer mee bezig. Ook in hun handelen verandert iets. Ze kopen bewuster en ook meer tweedehands. Ze zijn er trots op dat ze tweedehands kopen. Het jaar erna draai ik dezelfde fotocyclus nog een keer, weer in de onderbouw. van 2 vmbo tot 3 vwo. ondertussen gaan mijn gedachten gaan verder: ik wil deze lessen voor veel meer leerlingen beschikbaar maken.

 

Ik ga aan de slag met het maken van educatieve filmpjes. De basis is het script, waarin beeld, tekst in beeld en gesproken tekst bewust worden ingezet. Met gebruik van Adobe ontstaat een serie van zes lessen:

Les 1: Over de duurzame economie

Les 2: Over recyclen, upcyclen en downcyclen

Les 3: Jij als consument

Les 4: Over 2e hands kopen

Les 5: Over duurzaam nieuw kopen

Les 6: Over de betekenis economie

 

De filmpjes zijn beschikbaar op mijn you tube kanaal. Bij de filmpjes maak ik een werkboek. Het werkboek heeft eenvoudige vragen, om de leerlingen tot nadenken over hun eigen wijze van consumeren na te laten denken. Hoe duurzaam denken en handelen ze? Daarnaast heeft het werkboek verdiepende en praktische opdrachten voor de H/V leerlingen. De opdrachten zijn meer onderzoekend van aard.

 

In het werkboek komt deze vraag iedere les terug. 

 

Ben jij geïnspireerd? Wil je de filmpjes aan jouw leerlingen laten zien? Klik dan op de link hierboven. Wil je het werkboek ook gebruiken? Dat kan! Het is maar 20 pagina's en echt niet duur. Je hoeft er niet voor naar het boekenfonds :)

Bij het werkboek hoort de docentenhandleiding. Die geeft handvatten om vragen om te zetten in doe opdrachten. Het bevat de antwoorden op de verdiepingsvragen. Het geeft tips over het omgaan met weerstand van leerlingen en ouders. 

In de handleiding is een opzet opgenomen om aan het eind van de lessenserie een ruilmarkt te organiseren. Ik spreek uit ervaring: Succes gegarandeerd!

Het leuke van deze lessenserie is het meedenken met de leerlingen, en hun ontwikkeling in denken te zien.